Υπερηχο-σαλπιγγογραφία

Τι είναι η υπερηχο-σαλπιγγογραφία;

Η υπερηχο-σαλπιγγογραφία (HyCoSy ή HyFoSy στα Αγγλικά) είναι μια σύγχρονη εξεταστική μέθοδος που αποτελεί εξέλιξη των τελευταίων ετών. Η μέθοδος αυτή αναπτύχθηκε προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μειονεκτήματα και οι παρενέργειες της κλασικής σαλπιγγογραφίας.

Η υπερηχο-σαλπιγγογραφία χρησιμοποιεί μια ειδική υποαλλεργική σκιαστική ουσία που εγχύεται στη μήτρα. Η ουσία αυτή στη συνέχεια κατευθύνεται προς τις σάλπιγγες, ενώ η όλη πορεία της παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο (real time) με τη βοήθεια υπερήχου. Η σκιαστική ουσία είναι ειδικά σχεδιασμένη ώστε να ‘λάμπει’ στο υπερηχογράφημα.

Η υπερηχο-σαλπιγγογραφία διατηρεί την αξιοπιστία της κλασικής σαλπιγγογραφίας, χωρίς όμως τα μειονεκτήματα της παλαιότερης μεθόδου. Μπορείτε να δείτε παραδείγματα υπερηχο-σαλπιγγογραφίας στα βίντεο αυτής της σελίδας.

Πλεονεκτήματα υπερηχο-σαλπιγγογραφίας

Είναι φιλικότερη μέθοδος εξέτασης για τη γυναίκα

Οι περισσότερες γυναίκες είτε δεν πονάνε καθόλου κατά τη διάρκεια της υπερηχο-σαλπιγγογραφίας είτε αισθάνονται μόνο μία μικρή δυσφορία παρόμοια με τον πόνο της περιόδου. Επιπλέον, η εξέταση γίνεται στο φιλικό και άνετο χώρο του γυναικολογικού ιατρείου και όχι στο κρύο και ξένο περιβάλλον ενός ακτινολογικού εργαστηρίου (όπως η κλασική σαλπιγγογραφία).

Αποφεύγεται η επίδραση της ακτινοβολίας στις ωοθήκες

Η υπερηχο-σαλπιγγογραφία πραγματοποιείται με τη βοήθεια υπερήχου και δεν απαιτείται κανενός είδους ακτινοβολία. Ο υπέρηχος είναι απολύτως ασφαλής (ας μην ξεχνάμε ότι υπερηχογραφήματα πραγματοποιούνται εκτεταμένα και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης) και δεν επηρεάζει τα ευαίσθητα ωάρια που βρίσκονται στις ωοθήκες.

Δεν υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος αλλεργίας

Η σκιαστική ουσία που χρησιμοποιείται στην υπερηχο-σαλπιγγογραφία είναι υποαλλεργική και μη τοξική. Έχει αναπτυχθεί ειδικά για την υπερηχογραφική απεικόνιση των γυναικολογικών οργάνων της κοιλίας και φέρει την ειδική ευρωπαϊκή σήμανση συμμόρφωσης CE.

Συνδυάζεται με το κλασικό γυναικολογικό υπερηχογράφημα της μήτρας και των ωοθηκών

Μπορούμε, δηλαδή, σε πραγματικό χρόνο να εκτιμήσουμε τη μήτρα και τις ωοθήκες, αλλά και να προχωρήσουμε σε εξειδικευμένη εξέταση αν δημιουργηθεί υπόνοια κάποιας ανωμαλίας. Για παράδειγμα, αν υπάρχει υποψία κάποιας ανωμαλίας της μήτρας (όπως ένα διάφραγμα στη μήτρα), μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τρισδιάστατο υπερηχογράφημα (3D ultrasound) το οποίο θα θέσει με ακρίβεια τη διάγνωση. Αν, επιπλέον, υπάρχει υπόνοια ενός πολύποδα στη μήτρα, μπορούμε να βεβαιωθούμε για την παρουσία ή την απουσία του με τη διενέργεια υδρο-υπερηχογραφήματος (και να αποφύγουμε μια πιθανόν περιττή υστεροσκόπηση). Με την εξέταση αυτή εγχύουμε φυσιολογικό ορό μέσα στη μήτρα και μπορούμε να δούμε στον υπέρηχο τον πολύποδα (αν υπάρχει πολύποδας) να ‘επιπλέει’.

Περισσότερα βίντεο για την σαλπιγγογραφία

Χρησιμοποιούμε cookies και analytics για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Για να μάθετε περισσότερα διαβάστε εδώ.