Κλασική σαλπιγγογραφία

Κλασική σαλπιγγογραφία

Τι είναι η κλασική σαλπιγγογραφία;

Η κλασική σαλπιγγογραφία (ή υστεροσαλπιγγογραφία) είναι μια μη επεμβατική μέθοδος απεικόνισης των σαλπίγγων που χρησιμοποιείται σχεδόν για έναν αιώνα και γίνεται σε ακτινολογικό εργαστήριο.

Η διαδικασία της εξέτασης ξεκινά με την τοποθέτηση (με ειδικό καθετήρα) ενός σκιαστικού υγρού μέσα στη μήτρα. Στη συνέχεια, το σκιαστικό προωθείται με πίεση προς τις σάλπιγγες και βγαίνει από αυτές στην περιοχή της πυέλου της γυναίκας. Κατά τη διάρκεια αυτής της προώθησης του σκιαστικού, λαμβάνονται επαναλαμβανόμενες ακτινογραφίες της πυέλου.

Μπορείτε να δείτε ένα επεξηγηματικό video (στα Αγγλικά) που δείχνει πώς γίνεται η κλασική σαλπιγγογραφία από το site της περίφημης Mayo Clinic.

Παρότι εξακολουθεί να θεωρείται μία αξιόπιστη μέθοδος, η εκτεταμένη χρήση της κλασικής σαλπιγγογραφίας για πολλά χρόνια στο παρελθόν έχει αποκαλύψει και κάποιες παρενέργειες (ή επιπλοκές) που την συνοδεύουν. Για τους λόγους που αναλύονται παρακάτω, τα μεγαλύτερα κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στη Μεγάλη Βρετανία έχουν εγκαταλείψει την κλασική σαλπιγγογραφία ως μέθοδο ελέγχου της διαβατότητας των σαλπίγγων και χρησιμοποιούν στη θέση της την υπερηχο-σαλπιγγογραφία.

Κλασική σαλπιγγογραφία

Πιθανές παρενέργειες (ή επιπλοκές)

Πόνος κατά την εξέταση

Η κλασική σαλπιγγογραφία θεωρείται γενικά μια επώδυνη εξέταση και ο πόνος είναι αυτό που κυρίως θυμούνται οι γυναίκες που έχουν κάνει την κλασική σαλπιγγογραφία. Σε μερικές περιπτώσεις, η εξέταση πονάει τόσο πολύ, ώστε κάποιες γυναίκες συμβουλεύουν τις φίλες τους να ΜΗΝ κάνουν την κλασική σαλπιγγογραφία λόγω της κακής προσωπικής τους εμπειρίας.

Ακτινοβολία στις ωοθήκες

Αφού η κλασική σαλπιγγογραφία απαιτεί τη χρήση ακτινογραφιών στην περιοχή της πυέλου, είναι λογικό κι επόμενο ότι τμήμα αυτής της ακτινοβολίας θα κατευθυνθεί προς τις ωοθήκες. Οι ωοθήκες αποτελούν αποθήκες ωαρίων. Όταν μια γυναίκα ξεκινάει την περίοδο της, έχει συνολικά γύρω στα 500.000 ωάρια. Είναι γνωστό ότι τα ωάρια είναι πολύ ευαίσθητα σε κάθε εξωτερική επίδραση, συμπεριλαμβανομένης και της ακτινοβολίας. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστούμε ότι η ακτινοβολία που είναι απαραίτητη για την κλασική σαλπιγγογραφία είναι ίση με την ακτινοβολία από 22 ακτινογραφίες θώρακα. Είναι επίσης γνωστό ότι γυναίκες που υποβάλλονται σε ακτινοβολία για άλλους λόγους (π.χ. για θεραπεία καρκίνου) παθαίνουν συχνά πρόωρη εμμηνόπαυση λόγω καταστοφής των ωαρίων. Επομένως, υπάρχει ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ η κλασική σαλπιγγογραφία να επηρεάζει αρνητικά τα ωάρια (ειδικά σε γυναίκες που δεν έχουν πολλά) Πρέπει εδώ όμως να τονιστεί ότι δεν υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η ακτινοβολία από την κλασική σαλπιγγογραφία προκαλεί βλάβες στα ωάρια. Ούτε φυσικά υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η ακτινοβολία από την κλασική σαλπιγγογραφία ΔΕΝ προκαλεί βλάβες. Απλά δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το όριο της ακτινοβολίας που θεωρείται ασφαλές για τις ωοθήκες.

Αλλεργική αντίδραση

Είναι μία σπάνια, αλλά δυνητικά πολύ επικίνδυνη επιπλοκή της κλασικής σαλπιγγογραφίας και σχετίζεται με τη χρήση του σκιαστικού υγρού που είναι απαραίτητο για την εξέταση. Το υγρό αυτό περιέχει μια ουσία που μπορεί -σε ένα πολύ μικρό ποσοστό γυναικών- να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση που μπορεί να φτάσει μέχρι και σε αναφυλακτικό σοκ. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει από την αρχή αν μια γυναίκα είναι αλλεργική στη συγκεκριμένη ουσία, ώστε να πάρει προφυλάξεις.

Ακτινολογικό εργαστήριο

Η κλασική σαλπιγγογραφία πραγματοποιείται σε ακτινολογικό εργαστήριο από ακτινολόγο. Η γυναίκα βρίσκεται μακριά από το περισσότερο γνώριμο περιβάλλον ενός γυναικολογικού ιατρείου, όπου η υπερηχο-σαλπιγγογραφία μπορεί να γίνει από εξειδικευμένο γυναικολόγο.

Χρησιμοποιούμε cookies και analytics για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας. Για να μάθετε περισσότερα διαβάστε εδώ.